Держгеокадастр: Безоплатну приватизацію землі слід скасувати!

В Україні необхідно скасувати законодавчу норму про безкоштовну приватизацію землі.

Про це на панельній дискусії «Що мають робити, та як працювати державні органи, аби майбутній ринок землі в Україні був вигідним для всіх?» заявив Олександр Краснолуцький, заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

«В Україні 43-45 млн громадян та 60,4 млн га території. 60% – уже у приватній власності, хоча правом на безоплатну приватизацію скористалися лише 17 млн громадян. Щороку народжуються нові українці, які також мають право на безоплатну приватизацію, але землі на всіх не вистачить, і раніше чи пізніше цю норму треба скасовувати», — заявив він.

Крім того, за словами Андрія Мартина, старшого проектного менеджера по земельній реформі Офісу реформ Кабінету Міністрів України, безоплатна приватизація державних та комунальних земель сьогодні є найбільшим джерелом корупції та фактично позбавляє місцеві громади величезних надходжень від перерозподілу земель.

«Всі безкоштовні передачі землі — воїнам АТО, або безоплатна приватизація, або видача землі іншим пільговим категоріям — об’єднує несправедливість підходу до визначення землі, яку людина може отримати. Наприклад, кожний громадянин України має право для присадибного господарства отримати до 10 соток у місті та до 25 соток в селі. Але 10 соток у місті Києві будуть коштувати мільйон гривень, а 25 соток у селі в Чернігівській області нічого не коштуватимуть. Тож набагато справедливіше було б монетизувати всі пільги — давати одноразову знижку при придбанні земельних ділянок державної або комунальної власності», — заявив він.

Держгеокадастр: Безоплатну приватизацію землі слід скасувати!
Позначено на:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *