На Прикарпатті може залишитися тільки три райони

Усі області отримали онлайн-консультації з формування нових районів. Що ж стосується Івано-Франківської, то є від трьох до п’яти варіантів розподілу районів.

Ні місцеве самоврядування, ні жителі громад ніколи не впливали на те, як організовувалися прокурорські, судові округи, як на місцях формувалися органи юстиції, податкової, поліції та інші державні органи виконавчої влади. Так і має бути, бо це суто державні функції. І зараз, коли ми говоримо про нові райони, то маємо на увазі впорядкування діяльності в областях саме державних органів. Самоврядних функцій на районному рівні не залишиться. Отже ні жителям, ні керівництву громад немає сенсу перейматися з приводу майбутньої конфігурації районів.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода під час відеоконференції щодо формування адмінтерустрою субрегіонального рівня Закарпатської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Сумської, Чернігівської областей, яку Мінрегіон провів 1 квітня спільно з парламентським Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У Івано-Франківській області ОДА спроектувала п’ять майбутніх районів: Івано-Франківський, Калуський, Надвірнянський, Косівський, Коломийський. Більшість експертів пропонують створити чотири райони: без Косівського, як такого, що не відповідає параметрам методичних рекомендацій. Але є варіант і трьох районів: Івано-Франківський, Калуський, Коломийський.

Також надали свої пропозиції народні депутати від Івано-Франківщини Оксана Савчук та Зіновій Андрійович, акцентуючи увагу на тому, що обираючи той чи інший варіант необхідно враховувати особливості області, зокрема в частині гірських територій.

«Усі області показали свої пропозиції зі створення субрегіонального рівня адмінтерустрою. Облдержадміністрації отримали рекомендації міністерства, експертів та народних депутатів. Маємо тиждень на доопрацювання пропозицій ОДА, щоб почати розробляти відповідний законопроект»,

– сказав В’ячеслав Негода.

Як повідомлялося, після цих обговорень обласні державні адміністрації мають підготувати остаточні пропозиції, які ляжуть в основу законопроекту про адміністративно-територіальний устрій субрегіонального рівня.

Особиста думка редакції сайту zem.if.ua, що таку ланку, як район взагалі слід виключити. Залишивши таким чином тільки область та ОТГ.

На Прикарпатті може залишитися тільки три райони

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *