Зберегти державні фінансові гарантії ОТГ: “Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття” звертається до нардепів

Представники Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття закликають депутатів Верховної Ради України зберегти у Державному бюджеті на 2020 рік гарантії фінансової підтримки державою об’єднаних територіальних громад.

У інституції вже підготували відповідного листа-звернення народним обранцям від Прикарпаття щодо збереження інфраструктурної субвенції.

Відзначається, що на позачерговому засіданні Верховної Ради України, яке відбулось 30 березня 2020 року, нардепи не підтримали зміни Держбюджету, котрі були запропоновані Кабінетом міністрів.

У результаті документ відправили на доопрацювання у профільний комітет. Причина цього – заплановане урізання видатків на інфраструктурні проекти та грошового ресурсу місцевого самоврядування. Це при тому, що в сучасних умовах це надзвичайно важливі елементи регіонального розвитку.

З огляду на це, у керівників об’єднаних територіальних громад Івано-Франківської області виникає особливе занепокоєння щодо питання скорочення видатків Держбюджету на 2020 рік.

Зокрема, через скорочення розвитку об’єднаних територіальних громад – 2,1 млрд гривень. «Вважаємо, що цих коштів недостатньо, аби простояти громадам з проблемами та новими викликами», – зазначається у листі.

При цьому громади, які добровільно утворились у 2019 році, фактично «залишились без ресурсу на розвиток».

«З великою ймовірністю скорочення видатків на підтримку та розвиток ОТГ призведе до зневіри до інститутів державної влади від простих громадян, які вже відчули успіхи реформи децентралізації у своїх громадах. Саме тому ми звернулись до депутатів з проханням зберегти інфраструктурну субвенцію, яка піде на розвиток сільських територій»,

– йдеться у листі.

У агенції нагадали, що за період 2016-2019 рр. ОТГ Івано-Франківщини отримали можливість реалізувати 476 інфраструктурних проєктів на суму понад 194,5 млн грн. Ці кошти спрямовувались на вирішення тих проблем, які в селах не вирішувались роками, а саме: на ремонти будівель шкіл, закладів культури, дитячих садочків, ФАПів, амбулаторій; на ремонт комунальних доріг; будівництво й реконструкцію системи водозабезпечення й водовідведення; встановлення вуличного освітлення, планування територій тощо.

Загалом кошти скеровувались на стратегічно важливі проекти, які посилюють розвиток громад.

«Прикарпатські громади з року в рік освоюють субвенцію майже на 100%. Це є один з найкращих результатів в Україні загалом. Щороку ОТГ розраховують на цей ресурс для реалізації планів та стратегій соціально-економічного розвитку. І цього року вже окреслено сталі проекти для реалізації»,

– зазначають у агенції.
Зберегти державні фінансові гарантії ОТГ: “Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття” звертається до нардепів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *