Прикарпатські громади в умовах карантину: як почуваються бюджети

Перший «шок» від обмежень, пов’язаних із запровадженням карантину, минув і прикарпатські громади починають підраховувати збитки та робити прогнози на майбутнє.

Про наслідки для бюджетів громад, поточну ситуацію та коригування планів говорили з представниками об’єднаних територіальних Івано-Франківської області в рамках онлайн-зустрічі, організованої Івано-Франківським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою».

Ситуація в усіх ОТГ є різною, проте недовиконання очікує на всі місцеві бюджети. Кризові явища так чи інакше змусять громади переглядати свої видатки.

Як зазначив голова Долинської громади Володимир Гаразд, ситуація непроста. В умовах падаючих доходів бюджету дуже складно вишуковувати кошти, щоб додатково фінансувати медицину та підтримувати нормальну життєдіяльність.

«Довелось вести непростий діалог. На двох позачергових сесіях ми зняли кошти з депутатського фонду, із планованих сум на громадські проєкти, часткового з капітальних видатків. Надалі ми також плануємо серйозно переглянути бюджет і всі базові цифри. Тенденція така, що ми до кінця року можемо мати втрати доходів бюджету на рівні 35-40 мільйонів гривень. Це практично увесь бюджет розвитку і навіть трохи більше»,

– говорить Володимир Гаразд.

У Брошнів-Осадській громаді, наприклад, за підсумками березня недопоступлення у бюджет склало близько 15 %. Але у громаді сподіваються на краще і поки «не економлять на заробітній платі». А всі комунальні заклади передали свій триденний або одноденний заробіток на допомогу медичним працівникам.

«За минулий місяць недовиконання склало близько 15% від планованих показників. Цього місяця очікуємо десь таке саме недовиконання. Стараємось виходити з того, що є, проте не скорочувати поки капітальних видатків. Звичайно, різниця у порівнянні з минулим роком вже є. Але ми не відправляли працівників у відпустки за власний рахунок. Освіта працює дистанційно. У кого було бажання і невикористана відпустка, ті її отримали. Але це небагато людей»,

– розповідає заступниця голови Брошнів-Осадської ОТГ Наталія Олексюк.

У Вигодській ОТГ зазначають, що ситуація зараз є непростою.

«Підприємства на території громади в більшості зупинились. Одне з найбільших – «Уніплит» не працюватиме до 4 травня. Держлісгосп працює частково, виплати працівникам зменшили на 50% та зняли усі стимулюючі надбавки. Надходжень, які були прогнозованими на початок бюджетного року, не має. Плюс зменшення надходжень спричинене пільгами з податку на землю та нерухомість для бізнесу, від яких ми втрачаємо на місяць близько 900 тисяч грн. За перший квартал ми вже маємо загалом недопоступлення в сумі 1,3 мільйона грн»,

– говорить голова Вигодської громади Ярослав Наум.

І додає, що громада є гірською з великою кількістю сільських населених пунктів, де взагалі не має підприємств. Отже, основні надходження від тих суб’єктів, які розташовані у Вигоді.

Різні громади по різному вирішують проблему з недопоступленням коштів у бюджет. Хтось попри усі нюанси поки економить мінімально, а хтось намагаючись зекономити кошти на зарплаті, йде у вимушені відпустки без збереження заробітної плати. Такий тимчасовий варіант обрала Витвицька громада.

«Надходження до бюджету громади сильно не змінились, оскільки на нашій території зареєстровано мало суб’єктів підприємництва. В основному це дрібний бізнес, торгівля, які не зупинились. Проте вже є проблеми з коштами на виплату заробітної плати, оскільки минулого року Витвицькій ОТГ була зменшена додаткова дотація. Ще наприкінці 2019 року у нас була заборгованість, яка перейшла в цей рік. Зараз борг по заробітній платі становить 1,4 мільйони грн. Тому ми домовились із працівниками, зважаючи на те, що зараз карантин і навантаження дещо менше, і пішли у відпустки без збереження заробітної плати, щоб зекономити бюджетні кошти і зменшити заборгованість»,

– розповів голова Витвицької ОТГ Микола Шикор.

«Наше завдання зараз зібрати об’єктивну інформацію про ситуацію в ОТГ Івано-Франківської області, виявити спільні проблеми та напрацювати пропозиції з баченням керівництва ОТГ щодо їх вирішення. Адже більшість викликів зараз постають саме на місцях»,

– зазначає радник з питань децентралізації Івано-Франківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Максим Чопей.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Прикарпатські громади в умовах карантину: як почуваються бюджети

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *