Поділити земельну ділянку – це питання виникає досить часто в житті та потребує певної обізнаності щодо порядку поділу земельної ділянки, визначеного чинним законодавством, та деякого практичного досвіду.

Документи та дії, необхідні для поділу земельної ділянки

Перш за все, необхідно зазначити, що підставою для поділу земельної ділянки є засвідчена нотаріально заява власника земельної ділянки та розроблена землевпорядною організацією технічна документація на поділ земельної ділянки.

Крім нотаріальної заяви на поділ земельної ділянки, землевпорядній організації також треба надати:

  • засвідчену нотаріально копію правовстановлюючого документу на земельну ділянку (держакт, договір купівлі-продажу, дарування, міни, тощо);
  • копії ідентифікаційних даних власника (паспорт, ідентифікаційний номер).

Треба розуміти, що якщо власників земельної ділянки декілька (спільна часткова власність між співвласниками), то в такому випадку укладається нотаріальний договір на поділ земельної ділянки між співвласниками.

Також треба розуміти, що цільове призначення земельних ділянок, утворених в результаті поділу первісної земельної ділянки, не може змінитись, а залишається таким, як і в первісної земельної ділянки (до поділу). Про зміну цільового призначення земельної ділянки читайте більш детально в нашій статті Порядок зміни цільового призначення земельної ділянки.

Якщо ділянка ділиться особливим чином, не окремими рівними частинами, або на земельній ділянці є забудова, то в цьому випадку необхідна також кадастрова зйомка земельної ділянки.

Реєстрація технічної документації на поділ земельної ділянки в ДЗК та витяг з кадастру

Розроблена землевпорядною організацією технічна документація на поділ земельної ділянки подається на розгляд місцевого управління Держгеокадастру (за місцезнаходженням земельної ділянки), яке реєструє новоутворені в результаті поділу земельні ділянки в Державному земельному кадастрі України. Після реєстрації нових ділянок в ДЗК, державний кадастровий реєстратор (працює при місцевому управлінні Держгеокадастру) видає витяги з кадастру (ДЗК) на підтвердження проведених змін.

Кожній земельній ділянці, що утворилась в результаті поділу, присвоюється новий кадастровий номер, який буде зазначено у відповідному витягу з кадастру.

Реєстрація права власності на земельні ділянки, утворені в результаті поділу

Після отримання витягів з кадастру на земельні ділянки, що утворились в результаті поділу, необхідно звернутись до центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса з метою реєстрації права власності окремо на кожну новоутворену в результаті поділу земельну ділянку.

Пару слів щодо об’єднання земельних ділянок

Порядок об’єднання земельних ділянок істотно не відрізняється від порядку поділу земельної ділянки, здійснюється на тих же підставах, але на практиці зустрічається значно рідше. Саме тому ми не приділили уваги такому виду землевпорядних робіт в цій статті.

Пропозиції щодо розробки технічної документації на поділ (об’єднання) земельної ділянки від нашої компанії

Наша компанія має великий досвід, технічні можливості та відповідних спеціалістів для розробки технічної документації на поділ (об’єднання) земельної ділянки. Ми маємо можливість виконувати повний комплекс робіт під ключ. Починаючи з розробки безпосередньо технічної документації, закінчуючи отриманням витягу з кадастру та реєстрацією права власності.

Поділ та об’єднання земельних ділянок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *