Вирішення земельних спорів в Україні відбуватиметься по-новому

Земельні спори з огляду на відкриття ринку землі збираються передати в іншу судову юрисдикцію. Відповідний законопроект №3296 підтримав до прийняття за основу Комітет Верховної Ради з питань правової політики. Про це йдеться на сайті ВРУ.

Проект закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомчості спорів, що виникають у сфері земельних відносин і суперечок щодо нерухомого майна» був поданий ще в березні 2020 року, а до порядку денного його включили відносно недавно, 2 березня 2021 року.

Законопроектом пропонується віднести справи у спорах, що виникають у сфері земельних відносин, до юрисдикції господарських судів в незалежності від складу сторін спору.

«Доцільність віднесення земельних спорів до компетенції господарських судів обумовлена тим, що спори, пов’язані із земельними відносинами, в яких хоча б однією зі сторін є приватні особи, незважаючи на участь у них суб’єкта владних повноважень, в абсолютній більшості є приватноправовими»,

— вважають автори документу.

Згідно із пояснювальною запискою, метою і завданням законопроекту є вирішення правової проблеми, яка полягає у неоднозначному розмежуванні підсудності земельних спорів та спорів щодо нерухомого та рухомого майна, забезпечення принципу правової певності щодо підвідомчості земельних спорів та сталості земельних правовідносин, які є необхідними під час становлення в Україні ринку землі.

«Крім того, прийняття законопроекту сприятиме вирівнюванню навантаження між судами різних юрисдикцій та зменшенню навантаження на адміністративні суди та суди загальної юрисдикції, що також прискорить розгляд спорів, в тому числі тих, що виникають у сфері земельних відносин, та забезпечуватиме право особи на судовий захист свого порушеного права у розумні строки»,

— йдеться у документі.
Вирішення земельних спорів в Україні відбуватиметься по-новому

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *