ВРУ ухвалила Закон «Про національну інфраструктуру геопросторових даних»

Сьогодні, 13 квітня, Парламент ухвалив закон «Про національну інфраструктуру геопросторових даних» (законопроєкт №2370), який цілком відповідає Директиві Європейського Союзу INSPIRE та передбачає створення єдиного «вікна доступу» для роботи з геопросторовими даними.

Зокрема:

  • користувачі матимуть можливість шукати, переглядати та завантажувати на єдиній картографічній основі дані про природні ресурси (земля, вода, ліс, корисні копалини, природоохоронні зони), статистичну інформацію та інші об’єкти (дороги, порти, підземні та наземні комунікації, об’єкти культурної спадщини);
  • потенційні інвестори зможуть без витрачання додаткового часу та корупційної складової отримати інформацію, необхідну для аналізу та кращого планування інвестиційних проєктів в Україні;
  • усі геопросторові дані стануть доступними користувачам у формі відкритих даних через єдиний геопортал НІГД, або через галузеві геопортали утримувачів геопросторових даних.

Зрештою, це означає, що громадськість отримає додатковий важіль для контролю за рішеннями розпорядників природних ресурсів.

Як зауважує Голова Держгеокадастру Денис Башлик: «НІГД – це універсальна система, що об’єднає геопросторові дані як державного, так і приватного сектору. Участь в НІГД відкрита для кожного виробника геопросторових даних в Україні».

Він наголошує, що прийняття Закону – це лише початок. Попереду тривала і кропітка робота: Держгеокадастр має забезпечити повну сумісність та валідність цих геопросторових даних.

Більш детальніше з інформацією про національну інфраструктуру геопросторових даних можна ознайомитись на сайті Держгеокадастру.

ВРУ ухвалила Закон «Про національну інфраструктуру геопросторових даних»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *