ОТГ Франківщини планують розробити субрегіональну концепцію просторового розвитку

Шість прикарпатських об’єднаних територіальних громад пройшли до другого етапу конкурсного відбору з розробки концепції просторового планування. Проект впроваджується освітньою програмою «SPACES», котру розробила платформа CANactions School, інформує ОДА.

Участь в першому турі взяли представники громад із 15 областей України. На конкурс ОТГ подавались за принципом кооперації. Тобто, декілька тергромад з однієї області, котрі географічно межують між собою, мають схожу культуру та економічну спеціалізацію, ставали єдиним суб’єктом висування. Івано-Франківщину у конкурсі представляють Брошнів-Осадська, Вигодська, Витвицька, Дубівська, Долинська та Спаська об’єднані територіальні громади.

«Ці громади розглядаються як цілісна локально-економічна територія, навіть з урахуванням тих сіл, які ще будуть приєднанні до них у відповідності до перспективного плану. У разі перемоги для наших ОТГ розроблять концепцію просторового розвитку. При підготовці документа враховуватимуться культурні, інфраструктурні, туристичні, а також економічні можливості громад. Основний акцент здійснюватиметься на місцевому економічному розвитку та міжмуніципальному співробітництві»,

— наголосив виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Ігор Мельничук.

Експерт підкреслив, чому саме ці територіальні громади вирішили між собою співпрацювати та що їх об’єднує: «По-перше, це єдина етнічно-культурна група – Бойківщина. Якщо говорити про економіку, то на території цих громад спостерігається високий потенціал для здійснення деревообробної діяльності, розвитку медичного і рекреаційного туризмів, еко-фермерства, виготовлення їжі тощо».

За словами експерта з питань просторового планування Програми «U-LEAD з Європою» Тетяни Данилів, окрім соціально-економічного розвитку, концепція спрямовуватиметься і на формування мережі доступності до публічних послуг.

«За результатами концепції буде надано пропозиції із удосконалення логістичних маршрутів, котрі вестимуть до закладів, де надаються публічні послуги»,

— говорить експерт.

Тетяна Данилів зауважила, що столичні експерти при розробці концепції здійснюватимуть комунікацію з громадським активом ОТГ.

«У такий спосіб аналізуватимуть сильні сторони громад та здійснюватиметься пошук креативних ідей, які зможуть ці сторони підсилити. Концепцію просторового розвитку – це буде той продукт, котрий визначить основні точки економічного зростання»,

— додала вона.

Ігор Мельничук зауважив, що ідея з реалізації цієї концепції з’явилась ще у травні у представників Вигодської об’єднаної територіальної громади, а у Агенції розвитку ОТГ її підтримали.

«Допомагаємо громадам здійснювати пошук сфер економічного розвитку, котрі дадуть цим ОТГ спільний синергетичний ефект»,

— додав Ігор Мельничук.

З-поміж іншого, виконавчий директор агенції повідомив, що до другого туру потрапили громади з Тернопільщини та Черкащини. Вже цього тижня оголосять результати конкурсу та визначено переможців.

ОТГ Франківщини планують розробити субрегіональну концепцію просторового розвитку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *