КСУ озвучив умову для визнання закону про ринок землі неконституційним

Якщо Конституційний суд дійде висновку, що земля як національне багатство не може перебувати у приватній власності або перебуває у приватній власності, але не може вільно бути продана, то це стане підставою для визнання неконституційним закону про запровадження вільного ринку землі. Про це повідомив Федір Веніславський, представник президента в КСУ, передає radiosvoboda.org.

«Для того, щоб спрогнозувати, яким буде рішення по землі треба, знову ж таки: розмежовувати два питання, тому що зараз Конституційний суд України розглядає не питання про неконституційність закону, яким було запроваджено ринок земель сільськогосподарського призначення», — розповідає Веніславський.

Зауважимо, що закон дає офіційне тлумачення частини першої статті 13 і частини першої статті 14, яка говорить, що земля є національним багатством, що природні ресурси перебувають у внутрішній власності українського народу і від імені українського народу здійснюється право власності органів державної влади.

«Але якщо ми в цьому рішенні щодо офіційного тлумачення побачимо, що Конституційний суд дійшов висновку, що, наприклад, земля як національне багатство не може перебувати у приватній власності або перебуває у приватній власності, але не може вільно бути продана, то я думаю, що це стане стовідсотковою підставою для наступного визнання неконституційним вже закону про запровадження вільного ринку землі», — пояснює представник президента в КСУ.

За його словами, якщо подивитися на проект рішення, який був оприлюднений в «Дзеркалі тижня» суддею Сасом, який суддя-доповідач по цій справі, то після нього телефонували колеги і наголошували, що цей проект, якщо буде ухвалений, відкидає Україну в Радянський Союз. Це соціалістичний проект, який нічого спільного з ринком землі не має і не може мати.

«Я думаю, що зараз, до зняття напруги політичної, певної „психії“ навколо КСУ, Конституційний суд України взагалі має зупинитися і не розглядати жодних рішень. Немає на сьогоднішній день таких рішень, які були б, скажімо так, вкрай необхідні для якихось термінових завдань, які має вирішити суд, має вирішити влада», — підсумував Федір Веніславський.

КСУ озвучив умову для визнання закону про ринок землі неконституційним
Позначено на:        

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *