Президент підписав закон про земельні електронні аукціони

24 червня, президент України Володимир Зеленський підписав Закон України № 2195 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони».

Закон необхідний для повноцінного та успішного запуску ринку землі. Адже без нього не можливо забезпечити чесні та прозорі умови формування ціни на земельні ділянки після 1 липня.

Детальніше про проект закону № 2195

Законопроект передбачає, що земельні торги на продаж земель державної та комунальної власності будуть відбуватися шляхом аукціоів у єдиній електронній системі «Прозорро» і режимі реального часу через інтернет.

Ним також передбачається можливість продажу приватних земель за бажанням їх власника на електронному аукціоні. За результатами аукцону буде заключатися договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку.

Закон запроваджує мінімальний гарантійний внесок для учасників торгів. Він становить не менше 30% стартової ціни ділянки землі. А торги проводяться за наявності не менше як двох потенціних покупців. Процедуру проведення торгів встановлює Кабінет Міністрів України.

Алгоритм проведення аукціонів щодо продажу прав на земельні ділянки:

  • Проведення аукціонів виключно у електронній формі в єдиній електронній торговій системі (на даний момент лише у фізичній формі).
  • Протоколи торгів підписуватимуться електронно-цифровим підписом.
  • Один лот міститиме лише одну земельну ділянку.
  • За торгами, що відбуватимуться в режимі реального часу зможе спостерігати будь-яка особа (не лише учасники).
  • Для проведення торгів має бути не менше 2-х учасників.
  • Прописується чіткий розрахунок розміру гарантійного внеску.
  • Зберігається першочергове право орендаря на придбання земельної ділянки.
  • Інформація про таке право також зазначається в оголошенні про торги.
  • На практиці це забезпечить збільшення надходжень до державного та місцевого бюджетів за рахунок удосконалення процедури продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності.
Президент підписав закон про земельні електронні аукціони
Позначено на:            

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *