В Україні ініціюють зменшення площі сільгоспземлі для набуття у власність юрособам до 500 га

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №5771 «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо розміру сукупної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення». Про це повідомляє AgroPolit.com з посиланням на офіційний сайт ВРУ.

Зазначається, що проект закону розроблений з метою встановлення розміру сукупної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення яка може перебувати у власності громадян та юридичних осіб України.

Нагадаємо, 1 липня 2021 року стартував вільний ринок землі. Законом передбачено, що з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до 1 липня 2021 року, але загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина не може перевищувати 10 тис. га. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.

«Проте, як ми знаємо, учасником юридичної особи може бути громадянин України, вказівки якому в реальному житті надає громадянин будь-якої іншої держави. Відстежувати реальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) майже неможливо. По суті, якщо не прописати запобіжники скупки землі пов’язаними особами, то й обмеження в 100 га, а пізніше в 10 тис. га будуть на практиці недієвими. Адже ті, у кого є можливість і гроші, зможуть купити обхідними шляхами значно більше. Тому, вважаю за потрібне внести зміни в цей пункт шляхом зменшення загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення для набуття у власність юридичним особам України до 500 га, що унеможливить концентрацію землі де-факто в одних руках»,

— зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.
В Україні ініціюють зменшення площі сільгоспземлі для набуття у власність юрособам до 500 га
Позначено на:        

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *