Понад 45% мешканців західних регіонів не мають у власності земельних ділянок

Майже половина українців (48%) зазначають, що не мають ніякої землі у власності. Ще 5% українців говорять, що вони мають землю у власності, але поки вона перебуває у процесі оформлення.

Такими є дані досліджень, які провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, передає Фіртка.

Водночас 24% мають офіційно оформлену присадибну ділянку – город, 7% – мають земельний пай, а 16% – і земельний пай, і присадибну ділянку.

Найбільше громадян, які не мають ніякої землі у власності, проживає на Сході – 56%, та Півдні України – 51%. Цікаво, що саме в цих регіонах мешканці частіше, у порівнянні з іншими регіонами, принципово виступали проти ринку землі.

Зауважимо, що 26,5% мешканців західних регіонів мають офіційно оформлену присадибну ділянку, 7,3% – мають земельний пай, 10,4% – і земельний пай, і присадибну ділянку. На противагу – 45,1% не мають у власності земельних ділянок.

Очікувано, що українців, які володіють землею, більше в селах – 77%, і менше в селищах міського типу – 56% та містах – 39%.

Як українці розпоряджаються землею?

Більшість українців, що мають землю у власності, вирощують на ній продукти для потреб власної сім’ї (62%), або на продаж (5%).

Ще 27% здають землю в оренду офіційно (наявні усі відповідні документи), а 10% – неофіційно. І лише 7% відсотків українців зазначили, що земля пустує і не обробляється.

Містяни, які володіють землею, частіше зазначають, що використовують землю для вирощування продуктів для власних потреб. Натомість мешканці сіл дещо рідше використовують свої земельні ділянки з цією метою, натомість частіше здають їх в оренду.

Феномен, коли земля не обробляється, більш характерний для Західного регіону і найменш – для Півдня. Зокрема, серед тих, хто володіє землею, варіант «Земля пустує, не обробляється» обрали 12% на Заході, 7% – на Сході, 5% – у Центрі, і всього 1% – на Півдні України.

Нагадаємо, з 1 липня, в Україні запрацював ринок сільськогосподарської землі. Закон скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, який діяв, з перервами, з 1917 року.

Понад 45% мешканців західних регіонів не мають у власності земельних ділянок
Позначено на:    

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *