Новий податок на землю для власників паїв

У наступному році власники паїв та орендарі сплачуватимуть новий податок на землю – мінімальне податкове зобов’язання з кожного гектару землі.

Простою мовою, щоб не вдаватись у цитування законодавчих норм, мінімальне податкове зобов’язання на землю – це той мінімум податків, який має сплатити агровиробник до бюджету з одного гектару землі. Воно являє собою різницю між загальною сумою сплачених визначених податків та 4% нормативно-грошової оцінки землі (з 2024 року – 5% НГО). За поточний рік розрахунок сплата МПЗ відбудеться у 2023 році після здачі усіх річних декларацій та вирахування відповідної різниці.

У мінімальне податкове зобов’язання входять такі податки:

  • податок на землю
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці
  • податок на доходи фізичних осіб
  • військовий збір із зарплати найманих працівників

Обов’язок сплати лежить на особі, яка використовує землю – на власнику землі, або ж, якщо вона передана офіційно в оренду, – на орендареві.

Якщо земельна спадщина не успадкована і на ділянку нема власника – то не сплачує ніхто МПЗ.

Щодо польових доріг, пасовищ і сінокосів, то вони теж підпадають під сплату МПЗ у залежності від розміру НГО (у них вона нижча). Так звані нічийні польові дороги (не входять до паю, а є між паями) не підпадають під оподаткування. За землі запасу та резерву МПЗ сплачується так: якщо вони в оренді – оподатковуються (сплачує власник землі/користувач чи орендар).

Перша сплата мінімального податкового зобов’язання при користуванні землями сільськогосподарського призначення, за прогнозами Мінагро, відбудеться за результатами 2022 року — в лютому 2023 року. Однак більшість власників паїв отримають платіжки лише у травні 2023 року. Саме тоді власники земельних ділянок отримають платіжки від податкової про сплату цього зобов’язання. 

Новий податок на землю для власників паїв