Власники паїв в Україні повинні оформити право власності на землю до 1 січня 2025 року. В іншому випадку ці землі перейдуть на баланс місцевої громади. Як оформити право власності на землю та які документи для цього потрібні – читайте нижче.

Сертифікат на земельну частку (пай) засвідчує право власника отримати земельну ділянку і містить інформацію про вартість та площу в умовних кадастрових гектарах. Слід зазначити, що цей сертифікат не підтверджує право власності на саму ділянку та не визначає її межі.

Процес оформлення власності на земельну частку передбачає заміну сертифіката на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, який підтверджує реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Після оформлення цих документів земельна ділянка буде мати чітко визначені межі на місцевості, і власник отримає повне право на володіння, користування та розпорядження своєю власністю.

Які кроки потрібно зробити для оформлення права власності, якщо у вас є сертифікат:

  1. Зверніться до місцевої ради з письмовою заявою про передачу власності на земельну ділянку та дозвіл на розробку документації із землеустрою для встановлення меж земельної ділянки. Додайте копію сертифіката на земельну частку.
  2. Зверніться до землевпорядної організації для розробки проектної документації із землеустрою та встановлення меж земельної ділянки. Оплатіть послуги і отримайте технічну документацію із землеустрою, яку потрібно погодити власнику, сусіднім землевласникам та органу місцевого самоврядування.
  3. Отримайте витяг з Державного земельного кадастру про присвоєння номеру.
  4. Зверніться до місцевої ради для затвердження розробленої проектної документації із землеустрою та оформлення власності на земельну ділянку. Отримайте рішення місцевої ради про передачу власності на місцевості.
  5. Зверніться до державного реєстратора та зареєструйте право власності на земельну ділянку на підставі рішення місцевої ради. Отримайте витяг про реєстрацію права власності.

Що буде, якщо не оформити право власності на землю?

Якщо у вас є сертифікат на земельну частку, але ви не оформите право власності до 1 січня 2025 року, або межі ділянки не будуть виділені на місцевості, ваш пай буде вважатися невикористаним.

Відповідно до рішення органу місцевого самоврядування та судового рішення, невикористана земельна ділянка буде передана в комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована.

Для тих, хто пропустив строки з поважних причин, суд може визначити додатковий строк за позовом. Однак причини повинні бути обґрунтованими і підтвердженими належними доказами.

Зверніться до нас за консультацією для оформлення паю в Івано-Франківській області.

Телефон – +38 (063) 755 89 63 (Viber, Telegram). Консультація безкоштовна!

Як оформити право власності на пай?