В Мінрегіоні знову сумніваються щодо Угринівської ОТГ

У вівторок, 28 січня у Мінрегіоні відбулися додаткові консультації щодо перспективних планів спроможних громад, на яких розглядалися напрацьовані Івано-Франківською ОДА пропозиції щодо висловлених напередодні експертами застережень по громадах.
За результатами проведених консультацій обласні державні адміністрації повинні подати в Кабмін остаточні проекти перспективних планів.

Варто зауважити, що обговорення в Мінрегіоні були дуже гарячі. Як розповіла в коментарі Бліц-Інфо депутатка Верховної Ради від Івано-Франківська Оксана Савчук, яка була присутня на засіданні, більшість прикарпатських громад все ж погодили без зауважень.

Зокрема, Яремче, Ворохта і Поляниця залишили без змін. Погодили Татарів і Ворохту як єдину громаду, Микуличин залишили з Яремчею. Втім була пропозиція, що оскільки Яремчанська громада виходить невелика, можливо ще будуть перемовини Яремче з Ворохтою. Верхній Ясенів приєднають до Верховини. Тисменичанам погодили приєднання до Івано-Франківська. В Зеленській громаді були зауваження щодо кількості населення. Тож порадили провести перемовини, можливо вони зможуть долучити ще якийсь населений пункт.

Що ж стосується Снятинської і Заболотівської ОТГ, то їх також вирішили залишити без змін. Оксана Савчук каже, що на засіданні був помічник нардепа Тимофійчука, який представляв інтереси мешканців с. Новоселиця, с. Джурів, с. Попельники та с.Тучапи. В нього попросили надати якісь підтверджуючі документи, що ці люди дійсно хочуть приєднатися до Снятина, якісь підписи, але на жаль в нього з собою нічого не було, тож їх залишили в Заболотівській ОТГ.

Водночас вже вдруге з тиждень відправили на додаткові консультації Угринівську ОТГ. Зрозуміло, що такими результатами очільники Угринівської громади були не дуже втішені, що видно на фото з засідання.

Оксана Савчук розповідає, що голова Угринова запевнив членів Мінрегіону, що вони спроможна громада. Втім, члени і заступники від міністерства були дуже категоричні. Вони виступили за те, щоб Угринів ще раз перевірити, бо бачать його все ж таки у складі Івано-Франківська.

«Щодо Угринева була суперечка. Один з членів Мінрегіону навіть сказав, що Угринів – це не самостійна громада, а мікрорайон Івано-Франківська. Тому вони попросили ОДА ще раз надати фінансову інформацію щодо Угринева, оскільки мають сумніви, що ця громада зможе самостійно розвиватися. В підсумку вирішили не приймати жодного рішення і ще раз все проглянути. Тож погодження по Угринівській ОТГ немає»,

– пояснила Оксана Савчук.

Наразі ОДА повинна оперативно проконсультуватися на місці з громадами, можливо ще раз скликати робочу групу. А тоді подати в міністерство узагальнений план майбутніх громад на Прикарпатті.

Водночас, за словами депутата облради від Пасічної Ігора Дебенка, робочих засідань робочої групи вочевидь уже не буде, зрештою їх і не потрібно з огляду на центр прийняття рішень, які доводяться до загалу.

«Складається враження, що алогічність подальшого існування цієї громади в контексті завершення реформи децентралізації усвідомлюють всі, окрім хіба що частини членів обласної робочої групи, утвореної облдержадміністрацією! Ба більше, в кулуарних розмовах витає, що це обумовлено передусім політичним протекціонізмом окремих владоможців. Облдержадміністрація в такій ситуації опинилася у перманентному шпагаті. Відповідальність в кінцевому підсумку лежатиме винятково на ОДА і ця відповідальність має бути персональною і поіменною. Зараз як ніколи слід виходити з інтересів розвитку Івано-Франківської та Угинівської ОТГ, з логіки реформи в цілому, перестати бути конформістами й проявити державницьку позицію. Після затвердження урядом остаточного проєкту, доля громад буде байдужою всім, крім самих громад»,

– переконаний Ігор Дебенко.

Варто зауважити, що в Міністерстві регіонального розвитку чекають всіх, хто приїздить захищати свої громади. Під час консультацій були здивовані чому керівництво міста Яремче не приїхало до Києва відстоювати Яремчанську ОТГ.

Нагадаємо, на засіданні Мінрегіону 20 січня, Угринівську ОТГ забракували через невідповідність вимогам. Тож в понеділок, 27 січня в ОДА відбулося засідання міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня в області. Серед іншого розглянули питання щодо доцільності залишення в перспективному плані Угринівської ОТГ, або ж можливості включення її до Івано-Франківської ОТГ. Члени робочої групи не зважаючи на застереження деяких експертів все ж проголосували за збереження Угринівської ОТГ.

В Мінрегіоні знову сумніваються щодо Угринівської ОТГ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *