У Космацькій ОТГ негода завдала збитків на 7 млн грн

У Космацькій ОТГ на Прикарпатті негода за три дні завдала збитків приблизно на сім мільйонів гривень. Зливи розмили дороги та зруйнували мости.

Про це повідомив голова Космацької ОТГ Дмитро Бербеничук, інформує Суспільне.

Зокрема, вода зруйнувала міст, який з’єднував один з найбільших та віддалених від центру Космача (понад 8 км) присілок Завояли. Там живе близько тисячі людей.

Завояли із центром Космача з’єднують два мости: один з них підмило, другий – зруйнувало вщент. Василь Довіряк тривалий час працював у лісництві. Каже, що обидві переправи поставили у 70-х роках. З того часу їх ремонтували за гроші лісгоспів, власні і кошти місцевих жителів. Чоловік розповідає, що зараз до жителів присілка не доїде ні швидка, ні пожежна. А у магазин доведеться йти за кілька кілометрів.

«Зараз ці люди, ці тисячу чоловік, лишаються без хліба, без солі – без нічого. Зараз заберуть, скуплять, що ще є, – і буваймо здорові. Будуть іти аж в село – у Ставнику ще є магазин. Це кілометри 4. Або через верх в центр – не менше ніж 7-8 км»,

– каже Василь Довіряк.

Житель присілка Завояли Микола Кіндрачук розповідає, що після руйнування моста жінка в присілку зламала ногу. Швидка змогла доїхати до тимчасової переправи. А через потічок хвору вже переносили на руках. Чоловік каже, що відновити за власні гроші переправу люди не зможуть.

«Люди за свої гроші все ремонтують, все повністю роблять. Це вже набридло – ХХІ сторіччя на дворі. Ми б хотіли, щоб може влада якось допомогла»,

– каже Микола Кіндрачук.

Депутат сільської ради Космацької ОТГ Микола Кіндрачук теж живе у присілку Завояли. Чоловік пригадує, що востаннє міст вода забирала у 2008-му році. Тоді відновили його власними коштами і силами. Після цього протягом 12-ти років ще раз міняли настил. Микола Кіндрачук додає, що цією переправою користуються 40% учнів. Всього звідси до школи ходять майже сто дітей.

Голова Космацької ОТГ Дмитро Бербеничук каже, що в бюджеті громади немає грошей на відновлення моста. І додає, що негода наробила лиха по всій території громади близько на сім мільйонів гривень.

У селі Брустури дощі пошкодили берегоукріплення. Найбільше постраждали присілки.

«Є присілок Діл – там дощі забрали половину дороги. Люди нічим не можуть дістатися додому. Підірвало міст пішохідний, такий, що і фірами могли переїхати люди, у Плаюцах. У присілку Дощаний на розвилці забрало дорогу – там документи давно зроблені. Ми ніяк грошей допроситися не можемо – там дві тисячі людей і дві школи залишаться без сполучення з світом»,

– розповідає голова ОТГ.

Дмитро Бербеничук каже, що вже подав документи про оглянуті місця до обласної ради та адміністрації. Каже, через бюрократію відшкодування чекати доводиться довго. Зокрема, відновлення моста в іншому присілку Космача чекали майже рік: «З мостом на Бані через бюрократію це все дуже довго, але, Слава Богу, ці гроші є. Там ще проходить експертиза, але обіцяють за 2-3 тижні розпочати роботи».

Міст, який з’єднував присілок Бані з центром Космача зливи зруйнували у вересні минулого року. Понад 400 людей змушені були добиратися до магазинів та шкіл вбрід або в кілька кілометрів в обхід. Влада на початку оцінила ремонт переправи у майже півмільйона гривень. Зрештою міст відновлять за майже півтора мільйона гривень.

У Космацькій ОТГ негода завдала збитків на 7 млн грн
Позначено на:                        

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *