Українці можуть втратити свої паї: як встигнути оформити право власності на землю

Власникам сертифікатів на право земельного паю потрібно встигнути оформити власність на землю до 1 січня 2025 року.

З 1 січня 2025 року незадіяні земельні ділянки будуть визнані безхазяйними і передані в комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. Тому власникам сертифікатів на право земельного паю потрібно встигнути оформити власність на землю до цієї дати, розповіла фахівець Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Роксолана Пронич.

Право на земельний пай засвідчується сертифікатом. Його власник має право володіти і користуватися своїм паєм.

Оскільки сертифікат свідчить про право його власника на отримання земельної ділянки (а не про право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах та вартість.

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), необхідно виконати наступні дії:

  • звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на складання технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), одержувати дозвіл на розробку такої документації із землеустрою не потрібно. За результатами складання зазначеної технічної документації земельна ділянка реєструється в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням йому кадастрового номера. Після такої реєстрації видається Виписка з Державного земельного кадастру;
  • звернутися до відповідної сільської, селищної, міської ради з письмовим клопотанням про прийняття рішення про виділення в натурі на місцевості відповідної земельної ділянки власнику паю з присвоєним кадастровим номером для оформлення земельної ділянки у власність. До заяви необхідно додати: витяг з Державного земельного кадастру та копію документації із землеустрою;
  • з рішенням про виділення в натурі на місцевості відповідної земельної ділянки необхідно звернутися до державного реєстратора і здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати Виписку про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку.

Нагадаємо, через два роки 2 млн га невитребуваних паїв українців перейдуть у комунальну власність.

Українці можуть втратити свої паї: як встигнути оформити право власності на землю
Позначено на:        

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *