Ринок землі стартував і… стоїть: в Україні пропонують полегшити процедуру купівлі малих земельних ділянок

Державний бюджет сьогодні не отримує тих надходжень від продажу землі, на які розраховували ініціатори відкриття в Україні ринку землі.

В цьому переконаний народний депутат України Ігор Фріс. Свою думку з даного приводу нардеп озвучив на засіданні регіональної платформи з політичного діалогу на тему «Зміцнення фінансової спроможності громад та врахування пропозицій АМУ під час підготовки до другого читання проєкту Держбюджету на 2022 рік», яке відбувалося вчора в Івано-Франківську з ініціативи регіонального відділення Асоціації міст України.

«Ринок (землі – ред.) стартував з 1 липня, але відверто сказати ринок стоїть – те, що ми передбачали, – ті надходження до державного бюджету, які повинні були бути, вони значно менші, ніж ті, на які розраховувала держава, Кабінет Міністрів і автор цього законопроєкту»,

– розповів Ігор Фріс.

Причину такої ситуації народний депутат вбачає у занадто складній, на його думку, процедурі продажу землі, насамперед що стосується невеликих – до 2 гектарів площі – земельних ділянок для ведення одноосібного селянського господарства, наданих громадянам у процесі приватизації, а також земель садівництва.

У зв’язку з цим Ігор Фріс з колегами зареєстрували спільний з аграрним комітетом Верховної Ради законопроєкт, спрямований на спрощення процедури реалізації таких земельних ділянок.

«Своєю чергою ми з колегою подали законопроєкт, щоби розвантажити ті норми і надати можливість реалізовувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення без тої складної схеми і форми, яка була прийнята Законом України «Про ринок землі в Україні», … де землі для ведення особистого селянського господарства в межах до 2 гектарів, надані в приватизацію, землі садівництва виключаються з того пулу земель, які повинні бути під жорстким моніторингом. Люди зможуть оформляти ці землі і переоформляти вже без цієї складної схеми»,

– зазначив Ігор Фріс.
Ринок землі стартував і… стоїть: в Україні пропонують полегшити процедуру купівлі малих земельних ділянок