З 15 січня зросте нормативно грошова оцінка

Нормативно грошова оцінка землі має збільшитися на показник інфляції не пізніше 15 січня 2023 року. Про це повідомляє Держгеокадастр.

У відомстві повідомили, що відповідно до статті 289 Податкового кодексу України центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель (Кі).

«Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації не пізніше 15 січня поточного року забезпечують інформування центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, і власників землі та землекористувачів про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель. З огляду на викладене, коефіцієнт індексації буде розрахований Держгеокадастром після отримання офіційної інформації від Державної служби статистики про індекс споживчих цін за 2022 рік»,

— сказано у повідомленні Держгеокадастру.

За даними Державної служби статистики, у листопаді інфляція склала 26,5 % у річному вимірі, і в 2023 році на значне її сповільнення очікувати не доводиться. Нагадаємо, що 1 липня 2022 року урядова постанова №753 змінила Методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок, затверджену раніше постановою КМУ від 3 листопада 2021 р. №1147 «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок».

З 15 січня зросте нормативно грошова оцінка