Чи треба сплачувати податок на доходи при продажі успадкованої землі?

Дохід, який отримує фізична особа-резидент, здійснюючи перший продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення у вигляді паю, отриманого у спадщину, податком на доходи не оподатковується. Про це інформує Судово-юридична газета.

Відповідно до Податкового кодексу України:

  • не оподатковується 1 раз за звітний податковий рік, за умови, якщо майно є власністю платника податку три роки, дохід, який отримано від продажу чи обміну:
  • земельної ділянки, разом з розташованими на ній житловими будинками, квартирами або їх частинами;
  • земельної ділянки, яка не перевищує норм безоплатної передачі, які прописані в Земельному кодексі і залежать від призначення ділянки;
  • землі сільськогосподарського призначення, отриманої у власність через приватизацію земельних ділянок сільськогосподарських підприємств державної чи комунальної власності, приватизацію земельних ділянок, якими особа користувалась, або вони були виділені власнику паю, землі, отриманої у спадщину.

Умова про перебування землі у власності три роки і більше, не стосується на майна, отриманого у спадщину. Дохід, отриманий від продажу побутових споруд, розташованих на єдиній ділянці з садовим або житловим будинком, не визначають окремо.

Чи треба сплачувати податок на доходи при продажі успадкованої землі?
Позначено на: