Щодня до Офіс протидії рейдерству надходять десятки звернень щодо отримання інформації з державних реєстрів, зокрема – з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП).

Насправді ж таку інформацію можна отримати самостійно. І це – досить просто та зручно, адже зробити це можна, не виходячи з дому!

Процедура надання інформації з Державного реєстру прав має певні особливості в залежності від того, хто і з якою метою хоче її отримати.

Тож, сьогодні розповімо вам алгоритм надання інформації з ДРП фізичним та юридичним особам.

Інформація за об’єктом нерухомого майна та суб’єктом речового права надається в електронній формі (за умови ідентифікації такої особи з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП) чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи) або в паперовій формі.

Для отримання інформаційної довідки з ДРП в електронній формі потрібно:

1. Зайти на сайт Міністерства юстиції України (https://minjust.gov.ua) ➡️ розділ «Онлайн-сервіси» (https://online.minjust.gov.ua) ➡️ підрозділ «Інформація з Державного реєстру речових прав». Вхід в підрозділ відбувається за допомогою ЕЦП.

2. Після авторизації в системі щодо об’єкта нерухомого майна можна здійснити пошук за 3 критеріями:

  • адресою;
  • реєстраційним номером об’єкту нерухомості;
  • кадастровим номером земельної ділянки.

3. Також можна знайти інформацію стосовно суб’єкта речового права, обтяження – фізичної або юридичної особи.

Щоб отримати інформацію з реєстру речових прав про наявне майно чи обтяження фізичній особі необхідно ввести свій ідентифікаційний номер.

Якщо вас цікавить, які земельні ділянки є за вами то повідомляємо, що в реєстрі міститься інформація тільки про ті земельні ділянки право на яких було зареєстроване після 2013 року. Отже, якщо ви робили приватизацію швидше 2013 року відповідно інформації може не бути.

4. Сплатити адміністративний збір (0,0125 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

5. Завантажити сформовану інформаційну довідку.

Якщо громадянин чи юридична особа хоче отримати відповідну інформацію в паперовій формі, потрібно звернутися до надавача такої інформації — державного реєстратора прав на нерухоме майно, уповноваженої особи найближчого Центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

У цьому випадку потрібно надати документ, за яким здійснюється встановлення особи, та документ, що підтверджує сплату адміністративного збору.

Плата за надання інформації з ДРП у паперовій формі складає 0,025 прожиткового мінімуму для працездатних осіб з розрахунку за кожні 25 сторінок, тобто за інформацію, яка розміщена на не більш як 25 аркушах паперу форматом А4.

Акцентуємо увагу на тому, що Міністерство юстиції України не наділено повноваженнями надавати інформацію із ДРП, тому громадянам, юридичним особами, посадовцям чи іншим уповноваженим суб’єктам у випадку необхідності отримання відомостей щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень потрібно користуватися відповідними алгоритмами.

Як отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно?